Jump to content

Bağ ve Destek Doku Konu Anlatımı, LYS, YGS


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

BAĞ VE DESTEK DOKU

Doku ve organlar arasında bağlantıyı sağlayan vücudu  desteklik veren dokudur. Hücreleri az. Hücrelerin arasındaki boşlukta ara maddesi fazladır.5 Çeşit Bağ Doku Vardır.

1: Temel Bağ Doku:

Temel Bağ doku hücrelerden (mast, makrofaj ,fibroblast), hücre ara maddesi liflerden (kollajen, elastik, ağsı lif) oluşur.

  • Mast Hücresi: Görevleri; heparin ve histamin salgılamaktadır. Heparin kanın damar içerisinde pıhtılaşmasını engeller. Histamin; kılcal damarın geçirgenliğini artırır. Bu yüzden mast hücreleri genellikle kan damarlarının yakınlarında bulunur.
  • Makrofaj: Doku içerisine giren mikroorganizmaların yok eder. Böylece doku içindeki savunma mekanizmasını oluştururlar mikroorganizmaları yok ederken fagositoz yöntemi kullanılırlar.
  • Fibroblast: Bağ dokuya oluşturan hücrelerdir. Bağ dokuda bulunan lifleri üretirler. Fibroblast hücreleri görevlerini yerine getirip yaşlandığında , fibrosit hücrelerini oluştururlar. Fibrositler zamanla parçalanıp atılırlar.

Lifler: Fibroblastların oluşturduğu lifler proteinden oluşur. Hücreleri bir arada tutar. Üç Çeşittir.

  •  Kollojen lifler: Vücudumuzda mekanik etkilere karşı dirençli olması gereken yerlerde bulunurlar. Demetler halindedir. Beyaz rengindedir. (Ayak topuğundaki ki kiriş)
  • Elastik lifler: Elastik bir yapıya sahipti. Sarı renklidir. Gerileme sahiptir. Bırakıldığında tekrar eski haline döner (Yüz)
  • Ağsı Lifler: Doku ve organların etrafını saran dokudur. Desteklik sağlar. Örneğin karaciğer, Mide dalak gibi organların etrafını saran dokudan bulur.

Not: Derimize renk veren melenin pigmentleri oluşturur melenin hücreleri bağ doku hücreleri arasında yer alır

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.