Jump to content

Suyun Özgül Isısı (Spesifik Isı)


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Isı: Bir cismin içine dışarıdan verilen veya cisimden alınan enerjiye ısı denir. Bu enerjinin değeri kalori veya joule ile ölçülür.

Sıcaklık ise cismin içindeki moleküllerin ortalama enerjisidir ve C° ile ölçülür. Cismin büyütüp küçülterek içine girecek veya çıkacak ısı yani enerji miktarını çoğaltıp azaltabiliriz fakat cismin veya sıcaklığını yani moleküllerin ortalama enerjisini değiştiremeyiz.  Dolayısıyla bir maddenin sıcaklığı, o madde içinde ki moleküllerin cinsleri ve o maddeye verilmiş olan enerji (ısı) miktarıyla belirlenir.

Bir maddenin özgül ısısı; o maddenin bir gramının sıcaklığını  1C° değiştirmek için verilmesi  veya alınması gereken ısı miktarıdır. Su kendi sıcaklığı hiç değişmeden veya çok az değişerek çok fazla ısı emebilir. Özgül ısıyı ölçme birimi gr kalori’dir. Gram kalori; bir gram suyun sıcaklığının  14,5 C°’tan 15,5 C°’a yükseltmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Bu parametrenin birimi sudur ve suyun özgül ısısı 1 olarak kabul edilir. Diğer bileşiklerin özgül ısısı suyunkine göre hesaplanır. Sadece yüksek sıcaklıktaki Lithiumun ve sıvı amonyağın 1,23  ,  sıvı hidrojenin ise 3,4 gibi suyunkinden daha yüksek olan özgü ısıları vardır.

Suyun özgül ısısının yüksek olması nedeniyle bir göl suyunun sıcaklığının 1C° yükselebilmesi için çok fazla ısı emmesi gerekir. Bu bize ilkbaharda suların neden yavaş ısındığını gösterir.  Aynı şekilde sonbahardaki yavaş soğuma da suyun kapsadığı fazla ısı nedeniyledir.

Su hava sıcaklığındaki günlük veya mevsimlik büyük dalgalanmalara karşı bir tampon görevi yapar. Böylece suyun ısı emme  ve ısı verme özelliği nedeniyle karadakinden daha sabit bir çevre oluşturur. Su sıcaklığındaki dalgalanmalar çok yavaştır.  Karadaki sıcaklık 38-40 C°’lere çıktığı halde suda bu sıcaklık 27 C° kadardır. Su kütlesinin yüksek özgül ısısı çevresindeki hava ve kara parçalarının  iklim koşullarını etkiler. Örneğin Atlantik okyanusunda ki Kuzey Atlantik Akıntısı batı Avrupa’nın iklimini etkiler. Suyu kaynama noktasına getirmek için çok fazla ısı gerekmektedir.  Çünkü bu noktaya ulaşmadan önce buharlaşma enerjisi olarak oldukça fazla miktarda ısı dağılır ve yok olunur. Moleküllerin dağılmaya direnci ve buharlaşma, daha önce belirtildiği gibi moleküllerin hidrojen bağları nedeniyledir.  Örneğin su ile hemen hemen aynı molekül ağırlığında olan metan (CH4) -161C° de kaynar. Metanın kaynama noktasının bu kadar düşük olması metan molekülünün en dış elektronlarının kovalent bağlarla değil, kimyasal olarak bağlanmasındandır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.