Jump to content

Suyun yoğunluk-basınç ilişkisi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Su yoğunluğu basıncın bir fonksiyonudur basınç arttıkça yoğunluk da artar. Su yüzeyinde 1 ATM basın vardır. Bu basınç birim olarak kabul edilir. Suyun basıncı  derinlikle artar. Genellikle her 10m derinlikte basın 1 ATM artar. 10 ATM basınç altında yoğunluk 1,0005 20 ATM basınçta 1,0010 30 ATM basınç altında 1,0015tir. Derinde yaşayan canlılarda  basıncı düzenleyen bir mekanizma gelişmiştir.  30 metre derinlikteki bir gölün  tabanında 2,5 cm kareye yaklaşık 4 ATM lik  bir basınç düştüğü hesaplanmıştır. Suyun ağırlığı sıcaklık ile de değişse de bir metre küp suyun ağırlığı +4 C° da 998,4 KG’dır.

Özgül ağırlık bir maddenin belli bir hacminin ağırlık veya kütlesinin aynı hacim sıcaklıktaki (+4 C°) suyun ağırlık veya kütlesine oranıdır.  Suyun özgül ağırlığı 0 C° da ve deniz seviyesinde  havanınkinden 775 defa daha fazladır.Bu nedenle canlılar su içinde vücutlarını daha kolay taşırlar ve özgül ağırlıklarına gör su içinde belli derinliklerde yaşayabilirler. Suyun kaldırma kuvveti nedeniyle de  hareketleri sırasında daha az enerji harcarlar sucul bitki ve hayvanlarda bağ doku azdır. Bunlar ağırlıklarına göre su içinde  belli derinliklerde bulunurlar bazıları hafif olduğundan yüzeyde kalırken ağır olanlarda belli derinliklerde yaşarlar. Suyun yoğunluğu, sıcaklık, çözünmüş madde ve basınçla değiştiği için planktonik canlılar suda oluşan mevsimsel değişikliğe uyum sağlamak için yaşam bölgelerini veya şekillerini buna uygun olarak değiştirirler. Örneğin; Ceratium, c losterim, rotifer, crustacea yazın yoğunluğu az olan sıcak sularda yüzmeyi kolaylaştırmak üzere kitin kabukları üzerinde çıkıntılar oluştururlar.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.