Jump to content

Suyun Çözgen Etkisi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Genellikle  üniversal çözgen olarak bilinen suyun içinde pek çok madde çözülür.  Bunun nedeni suyun dielektrik  sabitesinin yüksek olmasındandır. Kimyasal elementlerden %50 den fazlası doğal sularda bulunur. Bir kısım elemente okyanus ve iç sularda eser (izelement) halde olarak rastlanır. Suyun bu yapısal özelliği  canlılarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların temelidir.  Su molekülleri iyon halindeki   bileşiklerin katyonlarını  - (eksi) taraflarıyla ve anyonlarını  + (artı) taraflarıyla sararak iyonal örgüden ayırırlar.   İyonal örgüde hareketsiz olan anyon ve katyonlar su molekülü ile sarıldığında hareketsiz hale geçerler. Bu olaya hidrotasyon denir. Kristal sodyum klorürden Na ve Cl atomları iyonik bağlarla sıkı bir şekilde bağlarlar. Bunların çekimi suyunkinin 1/80i kadardır. Bu nedenle kristal tuz  suyu karıştığında sodyum ve klor iyonları  derhal ayrılarak su içinde dağılır. Başka bir deyişle tuz çözünür.

Suyun etkili bir çözgen olmasını sağlayan  iki tip olay vardır. (Her ikiside hidrojen bağlarından kaynaklanır.)

Bunlardan biri, hidrojen bağ özelliği nedeniyle hareketsiz olarak tanımlanır. Bu olayda çözünmüş maddeler çözücü tarafından oldukça etkisiz bir halde tutulur. Bir çok amonyum, nitrat, fosfat bileşikleri gibi, şeker, alkol ve organik asitler su molekülünün  hidrojen atomlarına, oksijen atomları hidroksil grupları veya hidrojen bağlı azot aracılığıyla bağlanırlar. Bu bileşiklerde bazılarının biyolojik sistemlerde enerji transferi ve depolanmasında oldukça önemli rolleri vardır. Bununla beraber  hidrojen bağı yoluyla bazı maddeler sadece çevreden bitki  ve hayvanlara değil aynı zamanda fizyolojik sistemlerle organizma içinde de değişikliğe uğramadan derhal alınabilirler.

Suyun ikinci tip çözücü özelliği hidrojen-oksijen-hidrojen molekülündeki hidrojen ve oksijen atomları arasındaki elektriki yükün ayrılmasıyla ilgilidir. Su çok yüksek yük ayırma özelliği ile de karakteristiktir. Böylece sodyum klorür ve potasyum klorür gibi çeşitli tuzlar solüsyonda tutulur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.