Jump to content

Işığın Sucul Canlılara Etkisi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Işığın sucuk canlılara etkisi ya doğrudan doğruyadır yada fotosentezle ilgilidir. Sucul canlıların çoğu  yüksek yoğunluktaki güneş ışığına duyarlıdır. Çok fazla ışığa maruz kalan küçük, yumuşak vücutlu ve pigmentsiz canlılar. Işıktan korunmak için suyun alt tabakalarına kaçar veya bitki gölgelerine sığınır.  Çünkü ışık vücutlarını etkileyerek geçer. Hatta öldürebilir. Canlı vücudunda oluşan pigment, kitin, kılıf, kabuk ve benzeri yapılar canlıları doğrudan güneş ışığından kısmen korur.  Plantonik canlılar fotosentez yapabilmek için  bu kısımda bulunur.

Işığın canlılar üzerinde ki diğer bir etkisi davranış ve oryantasyon ile ilgilidir.  Bazı planktonik canlılar gece ve gündüz ışıkla ilgili olarak göç yaparlar.  Bazı türler için gündüzleri hareket periyodu ve gece dinlenme periyodu olduğu halde bazı canlılar için ise bunun tersi olabilir. Bazı alabalıkların yumurtlama göçü gece olur. Bazı balıklar gündüz saklanır, gece aktiftir. Işık ayrıca pigment  oluşumuna,büyüme ve gelişmeye de etki eder.

Güneş ışığının suda ki klorofilli bitkilere etkisi oldukça fazladır. Karasal bitkiler gibi  sucul bitkiler de aquatik ortamın karbonhidrat ve proteini sağlarlar. Fitoplanktonun besin zincirinde ki rolü yüksek bitkilerinkinden daha fazladır. Işık yoğunluğu  ve dalga boyu fotosentezde etkilidir. Işık yoğunluğu arttıkça Fotosentez oranı da artar. Ultraviyole veya kısa dalga ışınların fotosentezde rolü yoktur. Görünmeyen UV ışınları suda ki organik bileşiklerin ve vitaminlerin hızla parçalanmasına neden olurlar. Fotosentez kırmızı ışıkta en fazla, menekşe ve mavide en azdır. Işık dalga boyu azalırken fotosentezde azalır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.