Jump to content

Ligamentler ile ilgili genel bilgiler


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Ekleme katılan kemikleri bir arada tutan ligamentler, eklemin asırı ve istenilmeyen yonlerdeki hareketlerini sınırlayarak eklemdeki yaralanmayı onlerler. Hareketli eklemlerde iki grup ligament vardır.

1. Ekstrinsik (ekstrakapsuler) ligamentler; eklem kapsulunun dısında olan ligamentlerdir.

2. Intrinsik (intrakapsuler) ligamentler; eklem bosluğu icinde bulunan ligamentlerdir. Eklem yuzleri arasında uzanırlar. Bazı intrinsik ligamentler eklem kapsulunun lokal kalınlasmaları sonucu olusur.

Discus articularis – Meniscus

Eklem yuzleri arasında bulunan fibrokartilaginoz yapıda olusumlardır. Eklem yuzlerinin uyumunu kolaylastırır, eklem yuzlerine olan kuvveti absorbe eder ve cesitli hareketlerin yapılabilmesine olanak tanırlar. Sinoviyal membran tarafından ortulmezler. Santral kısımları ince, periferik kısımları kalındır. Periferik kısımları ile eklem kapsulune tutunurlar.

Tam olmayan yada yarımay seklinde olan diskuslar’a meniscus adı verilir. Articulatio genus, articulatio radiocarpalis ve bazen articulatio acromioclavicularis’te bulunur. Articulatio radiocarpalis’te meniscus’a ilaveten discus articularis’te vardır.

Labrum articulare Fibroz kıkırdak yapısında halka seklinde olusumlardır. Artikuler kenarlara
tutunur. Konkav eklem yuzunu derinlestirir ve temas alanını artırır. Vucutta sadece iki eklemde vardır. Articulatio humeri (labrum glenoidale) ve articulatio coxae (labrum acetabulare).

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.