Jump to content

Tiroid Bezi Morfolojisindeki Dönemsel Değişiklikler


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

– Çeşitli omurgalı örnekleri ile yapılan çalışmalarda,

* folikül epiteli yüksekliği,
* kolloidin asidofil veya bazofil reaksiyonu,
* kolloidde bulunan vakuoller,
* salgı taneciklerinin sayıları,
* çeşitleri ve içerikleri,
* Golgi aygıtının büyüklüğü,
* bezin total ağırlığı,
* folikül hücrelerinin apikal zarlarındaki mikrovillusların sayıları ve boyları
gibi sitolojik ve histolojik kriterlerin kullanılmasıyla, tiroid bezi aktivitesinin tek düze olmadığı, dönemsel olduğu gözlenmiştir.

– Örneğin Som balıklarının genç bireyleri yumurtadan çıktıkları bölgeden, suyun akış yönüne doğru okyanusa göç etmeden önce, tiroid bezi aktif hale dönüşür ve tiroid hormonlarının üretimi artar. Tiroid hormonları göç olayında hayvanda meydana gelen anatomik, fizyolojik ve davranışsal değişiklikleri düzenler.

– Yılan balığında, Ringa balığında, Anura Amfibilerde metamorfozlanma esnasında tiroid bezi çok aktiftir.

– Yine bir balık türü Phoxinusta, gonad gelişmesi ile tiroid bezinin aktivitesi arasında yakın ilişki vardır. Buna karşın bazı omurgalı örneklerinde, örneğin güvercin, kurbağa ve bazı kertenkeleler gibi, tiroid ve gonad aktivitesi arasındaki ilişkiler negatif yöndedir.

– Amfibi, reptil ve kuşlarda, tiroid bezi aktivitesi ile deri ve tüy değişimi arasında türe bağlı olarak ilişki pozitif ya da negatiftir.

– Memelilerde gebelik ve yavruyu emzirme periyodlarında, kuşlarda kuluçkaya yatma evresinde tiroid bezi aktivitesi artar.

– Genel olarak aşağı omurgalılarda (poikilotermlerde) tiroid bezi soğuk aylarda düşük aktivitenin, sıcak aylarda yüksek aktivitenin histolojik belirtilerini gösterir.

– Kirpi ve sincap gibi hibernasyon gösteren hayvanlarda da, tiroid bezinin yıllık siklusu poikilotermlerde olduğu gibidir. Oysa merinos koyunu, tilki gibi diğer memelilerde, yüksek tiroid aktivitesi soğuk mevsime rastlar.

– Koyun, kedi, kobay gibi evcil memelilerde ise, muhtemelen, çevrenin ekstrem şartlarından korunmalarından ötürü, tiroid bezi fonksiyonu ve çevre sıcaklığı arasındaki ilişkiler daha az göze çarpıcıdır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.