Jump to content

Bir DNA Dizisinin İki Yüzü


molekulerbiyolog

Önerilen İletiler

molekulerbiyolog

Kendrew ve Perutz’ un bir proteinin 3 boyutlu yapısını çözmeye çalıştığı laboratuvarda, 1953’ de  Watson ve Crikc DNA molekülünün ünlü çift sarmal yapısını aydınlattılar. Bu ünlü dönen merdiven resmi, moleküler biyolojinin önemli bir kavramı haline geldi. Bu keşfi bu derece önemli yapan sarmal şekli (Moleküler biyolojiye bir tane daha Nobel Ödülü kazandırmıştır.) yerine, DNA molekülünün tamamlayıcı iki zincir içermesiydi.

Tamamlayıcı zincirde timin (T) her zaman adeninle(A) eşleşir ve guanin (G) sitozinle (C) eşleşir. A-T ve G-C çiftleri kimyasal bağla bağlanmazlar. Bunlar birebir karşılıklı ilişkiye sahiptirler. Bir iplik boyunca nükleotid dizileri bilindiğinde, diğer zincir otomatik olarak ortaya çıkar. Bu şaşırtıcı özellik DNA dizisi hakkında her şeyi açıklayan Rozet taşlarıdır. Örneğin, canlı organizmalar çoğaldıklarında, bütün genleri iki katına çıkmalıdır. Bunu yapmak için doğa, bir fotokopi makinesinin yapacağı gibi hareket etmez yani birebir kopya çıkarmaz. Daha ziyade, doğa DNA zincirlerini ayırır ve her birinin tamamlayıcı zincirini yapar.

DNA’nın çift sarmal yapısı bir DNA zincirindeki belirsizliklerin tanımlanmasını sağlar. 5’ den 3’ e doğru nükleotidler okunurken, tamamlayıcı zincir kolaylıkla yazılır. Her bir bölgede, ters ve tamamlayıcı zincirler göz önüne alındığında bir DNA molekülü tamamen farklı iki diziden oluşur. Bu çok karmaşık değildir ve DNA dizileme çalışmalarında her zaman akılda bulundurulmalıdır.

BLAST gibi birçok veritabanında, sonuçlar DNA’nın iki zinciri belirtilerek yayınlanır. Fakat bazı programlar her ikisini ele almaz sadece bir diziyi analiz eder. Her iki dizinin önemli olduğu durumlarda bütün analiz yapılabilmektedir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.