Jump to content

RNA Yapıları: Yapışkan Zincirlere Oynamak


molekulerbiyolog

Önerilen İletiler

molekulerbiyolog

RNA molekülleri tek zincirli nükleotidler içermesine rağmen, tamamlayıcı zincirlerle eşleşme doğalarında vardır. Bunu serbest yüzen selobant benzeri tek zincirler olarak düşünebilirsiniz. Bildiğiniz gibi yapışkan bölgeler açık kalmayıncaya kadar, bant bant dağınık bir top haline dönüşür. Tek zincirli RNA molekülünde tam olarak bu olur.

Tek zincirli RNA molekülleri dizilerinin farklı bölgeleriyle eşleşerek kararlı çift heliks yapısını oluştururlar – kuşkusuz az düzenlidir fakat bununla birlikte bayağı DNA’nın çift heliks yapısına benzer. Sentezlendiklerinde, her RNA molekülü hızlı bir şekilde sıkı bir katlanma yapar. Bu katlanma birçok nükleotidin mümkün olduğunca eşleşmesiyle olur. Katlanma zincirin geometrik yapısını ve esnekliğini sınırlar. Genelde saç tokası (Hairpin) şekilleri, ilmeklerden (loop)ve gövdelerden (stem) (eşleşmiş bölge) oluşmuş RNA ikinci yapısının temel elementleridir.

Bir palindromik RNA dizisi ilmeksiz mükemmel bir hairpinden oluşur. Birçok nükleotid mümkün olduğunca eşleşme eğiliminde olduğundan dolayı RNA zinciri uzayda katlanır ve zincirinden dolayı özel 3 boyutlu yapı oluşturur. Proteinlerde olduğu gibi yapı bloklarının lineer dizileri final 3 boyutlu şeklini gösterir. RNA moleküllerinin biyolojik görevleri de 3 boyutlu şekillerinden türevlenir.

RNA molekülünün dizisinden final katlanmanın önceden belirlenmesi oldukça zordur ve bu durum biyoinformatiği birçok yeni keşiflere sürüklemektedir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.