Jump to content

Prokaryotik Hücre


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Bakteriler farklı şekil ve büyüklükte olan tek hücreli mikroorganizmalardır. Bakterilerin şekilleri yuvarlak, çubuk, spiral ve virgül şeklinde olabilir. Büyüklükleri ise yuvarlak olanlarda 0,5-1,5 μm, çubuk bakterilerde ise 0,3 -2 μm eninde ve 0,5 -5,0 μm uzunluğunda olabilir. Tipik prokaryotik bir hücrede zarla çevrili gerçek bir çekirdek yoktur. Deoksiribonukleik asit ( DNA) yani nüklear materyal, hücrede sitoplazma içinde serbest olarak bulunur. Prokaryotik hücrelerde, hücre duvarı, hücre membranı (hücre zarı), ribozomlar ve çekirdek materyali bulunmaktadır (Şekil 2.1). Bunlara ilave olarak sitoplazma içinde su, ribonükleik asit (RNA), polifosfat, polisakkarit, yağ granülleri,mineral tuzlar, vakuol bulunur. Glikopeptid yapıdaki hücre duvarı bakteri hücresinin dış kısmında bulunur, hücreye şeklini verir ve onu dış etkilerden korur. Hücre membranı hücre içinin dışından ayrılmasında rol oynar. Bazı bakteriler hücre duvarını saran kapsüle sahiptir. Ribozomlar, protein ve ribonükleik asit içeren küçük parçacıklardır. Elektron mikroskobunda görülebilirler. Hücre proteininin sentezi ribozomlarda olur. Sitoplazma zarı protein, fosfolipid ve karbonhidratlardan oluşur. Hücreye giren ve hücreden çıkan maddeleri kontrol eder. Sitoplazma zarının sitoplazma içinde kıvrımlar yaparak oluşturduğu yapılara mezozom adı verilir. Mezozomlar enzim taşıyan yapılardır. Prokaryotik hücrelerin hareketi, protein yapısında olan ve kamçı (flagella) adı verilen yapılar ile olur. Bazı bakteriler yüksek sıcaklık, kuruma, pH değişimi gibi kötü çevre şartlarına karşı endospor oluşturur.

 

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.