Jump to content

Mikoloji nedir? Mikoloji Genel Bilgiler


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Mantarlar; ökaryotik ,filamentli (ipliksi), hücre duvarına sahip, hareketsiz, fotosentetik pigment içermeyen, heterotrof (Saprofititik, Parazitik, Simbiyont). Gerçek bir nükleusları vardır. Diğer ökaryotik canlılardan farklı olarak sert bir hücre duvarı bulundururlar. Bu açıdan, bakterilere benzerler. Hücre duvarında peptidoglikan değil; kitin (ardışık dizilmiş N-asetil glukozaminler), mannan, glukan ve
diğer sellülozik maddeler vardır. Tümü gram pozitif boyanır; L formları da protoplast şeklindedir. Cryptococcus neoformans kapsül bulundurur. Tüm mantarlarda endoplazmik retikulum, golgi cihazı ve mitokondriyonlar bulunur. Sitoplazmik zarda, memelilerdeki kolesterolün aksine, ergosterol içerirler. Basit bileşikler (a.a., monosakkaritler gibi) sitoplazmik membrandan geçebilir. Yüksek molekül ağırlığına sahip bileşikler sindirim enzimleri ile monomerlerine ayrılırlar. Kullanmadıkları tek organik molekül METANdır. Şekil, davranış ve hayat devri bakımından birbirine uymayan çok sayıda organizma içerirler. Bir kısmı sucul (tatlı su ve denizlerde) büyük bir kısmı toprakta ve ölü bitkisel atıklarda yaşarlar.

Tıbbi önemi olan mantarlar antibiyotik eklenmiş Sabouraud veya patates dekstroz agarda, tercihen asidik pH’ta kolayca üretilebilir. Hiçbir mantar zorunlu anaerop değildir. Mucor gibi Zygomycetes sınıfı mantarlar fakültatif anaeropken, çoğunluğu aeroptur. : Bu kaynak drtus.com’da yayınlanmaktadır.

YARARLI FAALİYETLERİ

Hayvansal ve bitkisel atıkları çürütülmesi, elementlerin serbest bırakılmasını sağlama, peynir eldesi (Rokufort, Kamembert gibi),a ntibiyotik eldesi (Penisilin), bazı vitaminlerin eldesi(Thiamin,Biyotin vs), enzim (Amilaz gibi) ve hormon (Gibberellin gibi) eldesi, ekmekçilikte, şarap, bira gibi fermente ürünlerin eldesinde sıklıkla kullanılmaktadırlar.

ZARARLI FAALİYETLERİ

Hastalık etmenidirler, yiyecek ve gıdaların bozulmasında oldukça sık rastlanırlar ve büyük kayıplara yol açarlar, Ergotizm (Claviceps purpurea çavdarda çavdar mahmuzu hast. etmenidir ve hastalıklı çavdarlardan yapılmış unla beslenen insan ve hayvanlarda ergotizm denen hast. yol açarlar. Ergot içindeki alkoloidlerin damar daraltma ve kasları kasma özelliğinden dolayı yüksek dozlarda alındığında gangrene neden olup ölüme sebep olabilirler), toksinleri (özellikle mikotoksinler, aflotoksinler) büyük zehirlenme etmenleridirler. Günümüzde fungus gruplarının toksinleri üzerinde yapılan çalışmalar oldukça büyük önem taşımaktadır.

MANTAR TOKSİNLERİ

Mantarların hücre duvarı bakterilerden farklı olduğu için, bunlar gibi endotoksinleri yoktur. Bazı büyük mantarlar amanitin, falloidin ve ergotamin gibi toksik maddeler salgılayabilmektedirler. Bu toksinler, bakteriyel tipte ekzotoksinler değildir. Bu toksinleri üretebilen mantarların yenmesi sonucunda insanlarda mikotoksikoz (mantar zehirlenmesi) gelişir. Amanitin ve falloidin ciddi düzeyde hepatotoksik maddelerdir. Karaciğer nekrozu ile ölüme neden olabilirler. Bir küf mantarı olan Aspergillus flavus tarafından üretilen aflotoksin ise karaciğerde epokside metabolize edilir. Bu madde karaciğer için güçlü bir karsinojendir.

ANTARLARIN ÜREMESİ, SPOR, KONİDYUM

Mantarların üreme formları spor veya konidyadır. Genelde her ikisine birden mantar sporları denir. Seksüel üremede mayoz sonucu seksüel sporlar, aseksüel üremede ise mitoz sonucu aseksüel sporlar (konidyumlar ve sporanjiyosporlar) gelişir.

Mantar sporlarından önemlileri şunlardır: • Seksüel sporlar: Zigospor, askospor (askus=kese), bazidyospor, oospor.

• Aseksüel sporlar:

Konidyum: Blastokonidyum, artrokonidyum, klamidokonidyum, makro ve mikrokonidyum.
Sporanjiyospor: Zygomycetes sınıfındaki küf mantarları Candida, Blastomyces, Histoplasma, Coccidioides, Microsporum, Sporothrix cinsi gibi tıbbi önemi bulunan mantarlar, insanlarda sadece aseksüel üreme özellikleri söz konusu olan Fungi Imperfecti (Deuteromycotina) sınıfı içinde yer almaktadır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.