Jump to content

Erken Dönem İnterval Tayini (Saatler) Nasıl Yapılı


Önerilen İletiler

Ölü Soğuması: İlk birkaç saat içinde ölü soğumasının doğru sonuçlar verebileceği düşünülmekle birlikte, tek başına kesin kriter olarak kabul edilmemesi görüşü yaygındır. Ölümden sonraki ilk 0-12 saatte vücut sıcaklığının saat başı 1ºC düştüğünü bildirmektedir.

Ölü Katılığı: Ölümden sonra ilk saatlerde gelişmeye başladığı, ortalama 3-6 saatde geliştiği, 10-12 saatde tamamen geliştiği, 36. saat civarında çözüldüğü belirtilmektedir. Tüm diğer yöntemler gibi ölü katılığına bakarak ölüm zamanını tayin etmek güvenilir bi metod değildir.

Ölü Lekeleri: Ölümden 2-4 saat sonra başlayıp 8-12 saatte belirginleştiği bildirilmektedir.
Vitröz Sıvıda K+ Düzeyi: Yüksek ve düşük ısıdan etkilenmediği belirtilen vitröz sıvı K+ düzeyinin, ilk 12 saatte sağlıklı sonuç verdiği belirtilmekle birlikte, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda tek başına güvenilirliğinin düşük olduğu ortaya konmuştur.

Göz Değişiklikleri: Tam bir korneal opasite gözlerin kapalı olduğu üçüncü güne kadar oluşur.

Mide İçeriği: Sağlıklı bir kişide mide, normal bir yemekten 3-4 saat sonra boşalır. Mide motilitesini azaltan antikolinerjik ilaçlar, yiyecekte bulunan protein ve yağ oranının fazla olması gibi durumlar mide boşalmasını geciktirir. Ağır bir yemeğin mideyi terketmesi 4-6 saate uzayabilir. Mide içeriği de ölüm zamanının tespitinde tek başına güvenilir bir bulgu değildir.

Ölümü izleyen ilk saatlerde hücresel canlılığa dayanılarak yüz kaslarına verilen elektrik akımına alınan kas kontraksiyon yanıtı, göze damlatılan kimyasala alınan pupil yanıtı, göz pH değişiklikleri ölçümleri de kullanılmaktadır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.