Jump to content

Sindirim Enzimleri ve işlevleri nelerdir?


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Alınan besinlerin büyük bir bölümü polimer özelliğindedir, bu nedenle canlının hangi amaçla olursa olsun bundan yararlanabilmesi için monomerlerine dönüştürmesi gerekir. Bu olaya sindirim demiştik ve bu kimyasal olay sindirim enzimleri aracılığı ile olmaktadır. Tüm hayvan gruplarında sindirim enzimleri hidrolaz ya da hidrolitik enzimler olarak isimlendirilirler. Bu enzimler yardımıyla çok az bir enerjiyle büyük moleküller, yapılarına su katılarak monomerlerine parçalanırlar. Buna hidroliz (suyla parçalama) denir. Bunu gerçekleştiren enzimler hücrede lizozomlarda yoğun olarak bulunurlar.

Hayvanlar aleminde çok çeşitli besin gereksinmesi ve alınış şekli görülmesine karşılık, alınan besin gruplarının sindirilmelerinde filogenetik bir benzerlik vardır. Bir hücreli hayvanın besin kofulundaki tepkimeler ile omurgalıların sindirim kanalında seri halinde devam eden tepkimeler arasında gerçek bir benzerlik vardır. Her ikisinde de asidik ve bazik tepkimelerde belirli kimyasal bağları yıkan belirli enzimler kullanılır. Ancak hayvanın gereksinim duyduğu besin grubuna göre enzim sistemi ya da sindirim sistemlerinde bazı özelleşmeler görmekteyiz. Örneğin selülozdan yararlanan hayvanlarda bunu sindiren enzimin sağlanma biçimi gibi

Hidroliz enzimleri parçaladıkları besin gruplarına göre sınıflandırılır. Proteazlar (peptidazlar), proteinleri parçalayanlar enzimlerdir, bunlar peptit bağını parçalarlar. Eğer protein molekülünün ucundaki peptit bağını parçalıyorsa eksopeptidaz, içindekini parçalıyorsa endopeptidaz adı verilir. Peptidazlar aktif olmayan biçimleriyle salgılanırlar.

Karbonhidrazlar, Karbonhidratları parçalayan enzimlerdir. Besin olarak alınan en önemli karbonhidratlar glikojen, nişasta ve selülozdur. Bunları parçalayan enzimlerden amilaz, α-glikozit bağlarını, selülaz ise ß-glikozit bağlarını parçalar. Böcekcil beslenen hayvanlardaki kitinaz enzimi de kitinleri parçalar.

Esterazlar, yağlardaki gliserinle yağ asitleri arasındaki bağları parçalayan enzimlerdir. Lipaz bunların en önemli örneğidir.

Ribonükleazlar, çekirdek asitleri içerisindeki nükleotitlere bağlı olan fosfodiester bağlarının koparılmasını sağlarlar.

Hayvanlarda beslenme sırasıyla dört kademeden gerçekleşir.

1. Besinin vücuda alınması.

2. Sindirim: a. Mekaniksel olaylar: Besinlerin enzim kullanılmadan fiziksel olarak parçalanmasına mekanik sindirim denir. Ağızda dişler, mide ve bağırsaklarda ise kaslar yardımıyla gerçekleşir. Mekanik sindirimin amacı besinlerin sindirim yüzeyini artırarak enzimlerin etkisini hızlandırmaktır. Çoğunlukla yüksek organizasyonlu hayvanlarda meydana gelir.

b. Kimyasal olaylar: Besin maddelerini yapı taşlarına kadar parçalayabilmek için gerekli enzim ve hormonların etkileri ve sekresyon fonksiyonlarıdır. Ağızdan bağırsaklara doğru kimyasal sindirim artar. Hayvanlar aleminde kimyasal sindirim hücre içi ve hücre dışı olmak üzere iki şekilde ortaya çıkmıştır:

Hücre içi sindirim, besinin pinositoz ya da fagositoz yoluyla hücre içine alınıp orada sindirilmesidir. Süngerler ve Sölentereler gibi ilksel hayvan gruplarında görülen primitif sindirim şeklidir.

Hücre dışı sindirimde isi besinler hücre dışında sindirildikten sonra hücre içine alınırlar. Bu olayda hücreler dış ortama (genellikle sindirim sistemi boşluğuna) enzim salgılar. Gelişmiş hayvan gruplarında bu tip sindirim görülür.

4. Sindirilen maddelerinin emilmesi (resorbsiyon) işlemidir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.