Jump to content

Karbonhidrat Metabolizması


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Bağırsaktan emilen monosakkaritlerin (glikoz, fruktoz ve galaktoz) büyük bir bölümü karaciğere taşınarak orada glikoz-6 fosfata ve daha sonra da glikojene (hayvansal nişastaya) çevrilerek depo edilir. Glikojen, glikoz birimlerinin alfa-glikozitik bağları aracılığıyla birbirine bağlanmasıyla meydana gelen büyük moleküllü, çok dallı bir polisakkarittir.

Vücut hücrelerinde enerjiye gereksinim duyulunca karaciğer » glikojeni, glikoz-6 fosfata çevirerek kana verir. Keza kan hücreleri de glikozu glikojen halinde depo edebilir. Karaciğer vücudun gereksinmesi olan glikojeni 12-24 saat sureyle sağlayabilecek glikojen deposuna sahiptir. Bu surenin sonunda, kanda bulunan aminoasitler glikoza çevrilerek, kan şekerinin sabit tutulmasına çalışılır (bu miktar 100 ml. kanda 60 mg.'in altına düşmemelidir). Bu miktarın altında ilk zarar görecek olan organ beyindir. Çünkü diğer vücut hücrelerinin bir çoğunda görülen glikojeni, glikoz halinde depolama yeteneği beyin hücrelerinde görülmediği gibi, yağlar ve aminoasitleri enerji kaynağı olarak kullanabilmesi de sınırlıdır. Bu nedenle şekerin kandaki normal düzeyinin altına inmesi bu organı hemen enerji bunalımına sürükler.

Oksijen yetersizliğinde görülen zihin bulanıklığı, baygınlık, bellek yitirilmesi, şeker yokluğunda da ortaya çıkar ve sonuçta ölüme sürüklenilir. Kas hücrelerinde glikoz-6 fosfataz enzimi olmadığından, glikoz-6 fosfat glikoza çevrilemez. Bunun için de yalnız kendi hücreleri için bu glikojeni kullanabilir ve vücudun diğer hücrelerine gönderemez.

Karaciğerin en önemli görevlerinden biri kandaki glikoz düzeyini aynı tutmaktır. Karaciğer hücreleri glikoz-6 fosfatı glikoza çevirecek glikoz-6 fosfataz enzimine sahiptir. Bu nedenle kandan ve besinlerden alınan glikoz-6 fosfat, karaciğer hücrelerinde glikoza çevrilerek tekrar kana verilir ve diğer hücrelerin enerjisi sağlanmış olur. Çünkü alınan karbonhidrat gereksinmeden fazla olduğu zaman, karaciğer hücrelerinde yağa çevrilerek depo edilir.

Karaciğerdeki karbonhidrat metabolizması dört hormonun (pankreastan salgılanan insulin, adrenal medulladan salgılanan epinefrin, adrenal korteksten salgılanan kortizon ve hipofizden salgılanan büyüme hormonu) ortak etkileşimi ile düzenlenir. Hücrelerde su ve karbonhidrata kadar parçalanan glikozun meydana getirdiği enerji, fosfat bağları halinde depolanır. Bir kısmı da yağa dönüştürülerek adipoz dokunun içerisinde depo edilir

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.