Jump to content

Yağ Metabolizması


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Emilim sırasında yağ asidi ve gliserol tekrar yağa sentezlenerek küçük globüller kilomikron halinde lenfatik sistemle (memelilerde 14 C atomundan uzun olanlar) kan damarlarına (kısa zincirli yağ asitleri, kuşlarda uzun zincirli olanlar da kan damarlarına) iletilir. Yağlar, vücuda alındıktan 2-3 saat sonra kilomikronlar halinde kanda görülür. Plasmada lipidler proteinlere bağlı lipoproteinler şeklinde bulunurlar. Bunların 5 tipi vardır.

  1. Kilomikronlar: Bağırsak hücreleri tarafından eksositozla lenf damarlarına verilir. Trigliserit açısından zengin bu maddeler hidroliz edilerek dokuların yağ asidi gereksinimini karşılar.
  2. Çok aşağı dansiteli lipoproteinler (VLDL): Karaciğerde sentezlenirler. Yağ dokusuna yağ asidi taşırlar.
  3. Orta dansiteli lipoproteinler (IDP): Bir önceki gruptan oluşurlar.
  4. Aşağı dansiteli lipoproteinler (LDL): Kolesterol yönünden en zengin lipoproteinlerdir. Karaciğerde sentezlenirler. Hücrelere kolesterol taşırlar
  5. Yüksek dansiteli lipoproteinler (HDL): Dokular tarafından alınan ve metabolize edilen LDL’den oluşurlar. Kolesterol ve fosfolipitleri dokulardan karaciğere taşırlar.

Kilomikronların bir kısmı karaciğer hücreleri tarafından alınır; bir kısmı da kandaki lipoprotein lipaz enzimi tarafından sindirilir. Bu enzimler büyük ölçüde vücudun yağ depoları (mezenter, subkitinoz bağ doku, kaslar arası bağ doku) tarafından salgılanır. Karaciğer hücreleri tarafından absorbe edilen yağ, birçok diğer yağ türevlerine dönüştürülerek çeşitli işlerde kullanılır. Asetil CoA dan yağ asidi sentezi, ya asitlerinin gliserol ile esterleştirilmesi, trigliseritlerin VLDL halinde kana verilmeleri, yağ asitlerinin Asetil CoA yoluyla okside edilmesi, bazı yağ asidi zincirlerinin uzatılması, doymamış yağa dönüştürülmesi, fosfolipit ve kolesterol esterlerinin oluşturulması burada gerçekleştirilir.

Yağlar bağırsaktan emildikten sonra karaciğer ve kasta okside edilerek enerji sağlarlar, ya da gereksinim duyulduğunda kullanılmak üzere depo edilirler. Yağlar sadece besinle alınmaz, karbonhidratların fazlası da yağa dönüştürülür. Otçul hayvanlar vücut yağlarının büyük bir kısmını selülozun parçalanması sonucu oluşturdukları kısa zincirli yağ asitlerinden sentezlerler.

Yağlar enerji olarak kullanımın yanı sıra özellikle kurak yerlerde yasayan ve metabolik suyla geçinen canlılarda çok önemli bir göreve sahiptir. Çünkü yağları metabolizması sırasında diğer besin maddelerine göre iki misli su elde edilir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.