Jump to content

Omurgalılarda hareket


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Vücutta bulunan her çeşit kasın fonksiyonu harekettir. Organizmanın dış ve iç ortamdaki her türlü değişikliklere karşı reaksiyonu, duruma göre ilgili kasları harekete geçirmekle kendini gösterir.

Omurgalı hayvanlardan balıklarda yüzgeç ve kuyruk hareketleriyle; kurbağalarda arka bacaklarla sıçrayarak, sürüngenlerde dört ayakla ya da gövde üzerinde yılankavi hareketlerle ileriye doğru hareket sağlanır. Kuşlarda ve yarasalarda uçmayı ön üyenin değişikliğe uğrayarak meydana getirdiği kanatlarla gerçekleştirir. Memelilerde ise canlının yaşadığı ortama göre hareket şekillenmiştir.

Omurgalı hayvanlarda üç tip kas dokusu görülür.

1. İskelet kası: Çizgili kastır ve çalışması istemlidir, sinirleri somatik sinirlerdir.

2. Kalp Kası: Çizgili kastır, fakat istemsiz çalışır. Otonom sinir sistemi ile kontrol edilir.

3. Düz Kas (viseral kas): Çizgili yapı göstermez, istemsiz çalışırlar. Bütün düz kaslar otonom sinirlerle kontrol edilirler. Aktivasyon açısından iki tipi vardır

a) Otomatik düz kas: Sindirim sistemi kasları.

b) Otomatik olmayan düz kas: Büyük kan damarları kasları, iris kasları. Bu kaslar ancak sinirler yoluyla uyarılır.

Çizgili iskelet kasları organizmayı dış ortamın değişikliklerine uydurmakla, düz kas ise organizmanın iç ortamdaki değişikliklere reaksiyon göstermekle görevlidirler. İskelet kasları sadece bir sinir teli alırlar. Düz kaslar ise bir simpatik, bir de parasimpatik olmak üzere iki ayrı sinir teli ile sinirlendirilmiştir (birkaç ayrıcalık dışında). Özellikle otomatik düz kaslar sinir impulsu almadan da kasılabilirler.Vücuttan ayrılmış kalp ya da bir bağırsak parçası elverişli bir ortamda kasılmalarını sürdürürler. İskelet kasının kontraksiyonları ve gevşemeleri hızlı, düz kasların ise yavaştır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.