Jump to content

Kasılmadaki Moleküler ve Fizyolojik Esaslar


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Kas terimi bağ dokusu ile bağlı çok sayıda kas telini anlamına gelir. Kas kasılması yapılarında yer alan özel proteinlere ve bu proteinlerin reaksiyonlarına bağlıdır. Kasların yapısında yer alan özel proteinler: aktin, miyozin, troponin ve tropomiyozindir. Bu proteinler kasta başlıca iki makromoleküler topluluk oluştururlar. Bunlar özellikle iskelet kaslarında daha net olarak görülebilen ve ince ve kalın flamentlerdir. Genel olarak kalın flamentler miyozinden, ince flamentler ise aktin, troponin ve tropomiyozinden meydana gelirler.

image.png

İnce flamentler her bir miyofibrilde elektron mikroskopta Z bandı olarak ayırt edilen çizgiye bağlı olarak bulunurlar. Flamentler üzerinde birbirini tekrar eden Z bantları bulunur. İki Z bandı arasındaki bölgeye sarkomer denir, bu yapı kasın yapı ve fonksiyon birimi olarak kabul edilir. Kalın flament olan miyozin bu sarkomerde aktin flamentleri ortasında serbest halde bulunur. Elektron mikroskobunda kalınflamentlerinin ortasında H bandı olarak tanımlanan bölgeler vardır. İnce flamentleri içeren bölgeler I, kalın ve ince flamentlerin bir arada bulunduğu bölge de A bandı olarak tanımlanır. Miyofibrillerin enine kesitleri incelendiğinde herbir miyozin flamenti, altı aktin flamenti ile çevrelenmiştir. Kalın miyozin moleküllerinden çıkan ve aktine bağlanan uzantılar (baş kısmı) vardır. İskelet kasında yukarıda belirtilen proteinlerden başka birkaç hücre iskeleti proteini daha bulunur. İnce ve kalın flamentlerin kasılma sırasında sürgü gibi birbiri üzerinde kaymalarını, miyozin başlarının aktinlerle yaptığı köprüler sağlamaktadır. Miyozin başları flamentin yarısında sağ tarafa doğru, diğer yarısında ise sol tarafa doğru dönük bulunurlar. Bu nedenle bir sakomerde ince flamenlerin bir yarısı sağa doğru, diğer yarısı sola doğru kayarak Z hatlarını birbirine yaklaştırır ve sarkomer boyunu kısaltır. Kısalan sarkomerdir, flamentlerin boyunda değişiklik olmaz.

image.png

İnce ipliklerin yapısında yer alan troponin üç alt birim halinde bulunur. Molekül ağırlıklarınagöre, büyükten küçüğe doğru bu alt birimler: Troponin-T (Tr-T), Troponin-I (Tr-I) ve Troponin-C (Tr-C) dir. Tr-T’nin tropomiyozine, Tr-I'nın aktine bağlandığı, Tr-C'nin ise Tr-T ile Tr-I arasında yer aldığı tespit edilmiştir. Dinlenme halindeki kasta tropomiyozin, aktin ile miyozinin etkileşimini önleyecek pozisyondadır. Troponin bu üç alt birimi, tropomiyozinin engelleyici pozisyonunu kalıcı hale getirir. 

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.