Jump to content

Yayılmadan Antibiyotik Dirençlerini Önleme: Hızlı Test “Doğru” İlacı Yönetmeye Yardımcı Olur


Önerilen İletiler

Leibniz-Fotonik Teknolojileri Enstitüsü (Leibniz-IPHT), Jena Üniversitesi Hastanesi, Sepsis Kontrol ve Bakım Merkezi ve Friedrich Schiller Üniversitesi bilim insanları, şimdiye kadar zaman alan patojen teşhisleri için daha hızlı ve daha ucuz bir alternatifte çalışmaktadır. Proje yöneticisi Prof. Ute Neugebauer, bu yeni yaklaşımın avantajlarını şöyle açıklıyor: "Işık tabanlı analitik yöntemleri mikroakışkan numune işleme ile birleştiriyoruz. Böylece minyatürize edilmiş bir laboratuvar olan Lab-on-a-Chip sistemimizle, suşları ve onların dirençlerini üç saatten kısa sürede açıkça tanımlayabiliyoruz.”

Bulaşıcı tanılamaların standart uygulamaları, güvenilir bir sonuç elde etmek için 72 saate ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, bir hasta örneğindeki patojen sayısının test yapmak için çok küçük olmasıdır. Analiz, bu nedenle sadece zaman alan ekimden sonra mümkündür. Özellikle ciddi enfeksiyonların tedavisi sırasında klinik uygulamada, örn. sepsis zamanı çok önemli bir faktördür. Yoğun hekimler endişe verici bir ikilemle karşı karşıya kalıyor: “çok yaygın olarak geniş spektrumlu antibiyotikleri körü körüne uygulamak zorundayız, çünkü patojenleri veya potansiyel dirençleri analiz edemiyoruz. Bu nedenle, muhtemelen bir somunu kırmak için bir kızak çekiç kullanıyoruz. Yeni dirençlerin gelişmesine yardımcı olan bir kısır döngü.” diye açıklıyor Jena Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Kliniği Müdürü Prof. Dr. Michael Bauer.

165257_web-1.jpg&key=53cfb3108bf4b5837db

Jena' nın yeni yöntemi, güvenilir bir tedavi kararı için temel olarak daha hızlı teşhis sağlamaktadır. Leibniz-IPHT ve Jena Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan Ute Neugebauer, pul büyüklüğünde bir çipin yüzeyine sabitlenmiş küçük elektrotlara işaret ediyor: “Elektrik alanlar çok küçük bir alanda bakterileri güvenli hale getiriyor”. Jena'nın bilim adamları daha sonra hapsolmuş bakteriler üzerinde farklı konsantrasyonlarda çeşitli antibiyotikler uygular ve Raman spektroskopisi ile inceler. Neugebauer, yöntemi: "Bunun anlamı, patojenleri lazer ışığıyla ışınladığımız ve dağınık ışık spektrumunu değerlendirdiğimiz anlamına gelir" şeklinde tarif eder.

Leibniz-IPHT direktörü ve Friedrich-Schiller Üniversitesi Jena Fiziksel Kimya Enstitüsü başkanı Prof. Jürgen Popp şöyle açıklıyor: “İki saat sonra Raman spektrumundaki farklı değişiklikleri önceden tespit ettik. Bunların dışında, suşun dirençli veya duyarlı olup olmadığını bulabiliriz. Aynı zamanda, bakteriyel büyümeyi kısıtlamak için gereken antibiyotik konsantrasyonunu da öğreniriz. Bu, bir tedavinin başarısını kesinlikle etkileyen önemli bir tanı parametresidir ", diye devam ediyor Popp. Kimyager, doktor ve biyologlardan oluşan ekibin sonuçları, Şubat 2018'de yayımlanan ünlü Journal Analytical Chemistry dergisinin güncel baskısında yayınlandı.

Hızlı, ışık tabanlı teşhis ve yüksek otomasyon seviyesi kombinasyonu, örneklemeden 72 ila üç buçuk saat arasında bir zamana kadar geçen süreyi azaltır. Jena Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bettina Löffler bundan emin: "Bu kadar hızlı bir prosedür, bulaşıcı hastalıkların teşhisinde devrim yaratabilir". Şu anda, araştırmacılar hastanelerde uygulama için bir platformda çalışıyorlar. Çok daha kapsamlı başka bir amaç, genel pratisyenlerin dirençleri ilk defa hızlı ve kolay bir şekilde tanımlayabilmelerine olanak tanıyacak bir kartuşa dayalı hızlı test sistemine doğru bir gelişmedir. Böylece doktorlar, kişiselleştirilmiş tedaviden yararlanabilecekleri güçlü bir araç tutacaklardır, Bu da uygun bir ilacın uygulanması demektir.                                 

kaynak

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.