Jump to content

Protein Estraksiyonu Nasıl Yapılır?


Önerilen İletiler

DENEYİN KONUSU : Protein Estraksiyonu

    MATERYALLER :

        1 – Homojenitör                                        8 – Mikropipetler                                        

        2 – Santrifüj                                               9 – Tampon A

        3 – Buz ve buz kabı                                   10 – Tampon B (lizis tamponu)

        4 – Steril pipet uçları                                 11 – Bistüri, pens, toplu iğne

        5 – Deney tüpü                                          12 – Petri kabı

        6 – Mikrosanrifüj tüpleri                           13 – Piset, erlen, beher

        7 - Kurbağa

 

        Tampon A                                                  Tampon B  (lizis buffer)

       50 mM Tris- base (pH 7.5)                         50 mM Tris-base (pH 7.5)

       2 mM EDTA                                               0.2 mM EDTA

       0.5 mM DTT                                               0.5 mM DTT

       150 mM NaCl                                             5 mM Magnezyum asetat

                                                                          %10 Gliserol

                                                                          1 mM PMSF

    DENEYİN YAPILIŞI :

        1 – Protein eksraksiyonu için ilk basamak olan kurbağa (eterle bayıltılmış olarak geldi) bistüri yardımı ile diseksiyonu yapılır ve derisi toplu iğne yardımı ile strofora sabitlendikten sonra her grup farklı bir bölümünü aldı (2. grup olarak biz kalp aldık).     

        2 – Aldığımız kalbi Tampon A içinde iyice yıkanır ( kan kalmamasına dikkat ederek).

        3 – Elimizde bulunan 0.193 gr doku parçası üzerine 1000 μl +4˚C’de Tampon B ekledik (deneyde doku parçasının 2 katı olacak şekilde eklenen Tampon B’nin yetersiz olacağından ötürü 1000 μl ekledik).

        4 – Kalp parçaları ve Tampon B karışımını 8 000 rpm’de homojenize ettik (yalnız homojenizasyon işlemi sırasında bıçakların dönme hızı çok fazla olacağı ve bununda protein yapısını bozacağından ötürü deney tüpü içindeki karışımı buz içindeyken uyguladık).

      5 – Buz kabı içinde hazırlamış olduğumuz karışımı 10 000 rpm ve +4 ˚C de 20 dakika boyunca sanrifüj ettik. Buradaki amaç ise büyük partiküllerin santrifüj ile aşağı çöktürülüp protein ve Tampon B karışımının yukarıda kalmasını sağlamaktır(yani süpernatant kısmın).

      6 – Oluşan süpernatant kısmı temiz iki  ependorf tüpüne eşit olacak şekilde aktardık.

      7 – Aktardığımız kısmı daha sonra kullanmak için -20 ˚C’de daha sonraki deneyde kullanmak için sakladık ve böylelikle deneyi sonlandırmış olduk.

    GÖZLEM ve SONUÇLAR :

      Gözlem: Santrifüjden çıkarmış olduğumuz ependorf tüplerinin içinde bulunan pelet ve süpernatant kısımlarından süpernatantı ayırarak (Protein ve Tampon B kaışımlı) diğer deneylerde kullanılamak için – 20  ˚C’de muhafazası sağlandı ve diğer deney için kullanılacak olan asıl materyali de  böylelikle hazırlamış olduk.

      Sonuç: Daha önce yapmış olduğumuz DNA izolasyon ve miktar tayini deneylerinde olduğu gibi bu deneyde de yine ikişer adet örnek hazırlayarak deneyde yapmış olabileceğimiz hataları azaltmaya çalıştığımızı çıkarmak mümkün hale geliyor. Ve ayrıca yüksek sıcaklıklar altında protein yapısındaki materyallerin bozulacağı için yapılan deneylerde soğutma çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu da saptamak olası duruma geldi.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.