Jump to content

Erkek Genital Sistemi


Önerilen İletiler

Bir çift testis, boşaltım kanalları ve yardımcı bezlerden oluşur. Testis içerisinde seminifer tubulus (=tubulu seminiferi contorti=kıvrımlı seminifer tubulusları) adını verdiğimiz yapılar vardır. Spermiyogenez bu tubulusların lümeninde gerçekleşir. Bir seminifer tübülü enine kestiğimizde şöyle bir dizilim görülür; Tabanda spermatogoniumlar vardır. Üstte spermatosit 1’ler,onun üstünde spermatosit 2’ler ve en üstte de spermatitler vardır. Aralarında şekilsiz sertoli hücreleri bulunur. Spermatogenez seminifer tubulusların farklı yerlerinde farklı sürelerde biter. Bu yüzden sürekli bir sperm üretimi vardır.

image.png

Sertoli Hücreleri  

image.png

Uzun, prizmatik, büyük hücrelerdir. Lateral hücre membranları birbirleriyle bağlantı kompleksleri kurarak tubulus lümenini iki kompartımana ayırırlar. Bu bölmelerin altta olanına bazal kompartıman üstte lümene yakın kısmına adluminal kompartıman denir. Bu sertoli hücrelerinin arasında oluşan bağlantı kompleksleri aynı zamanda kan-testis bariyerini de oluşturur. Bariyer?

→ Kromozom sayısı indirgenmiş spermatogenik hücreler vücut immun sistemi (kandaki antikorlar) tarafından yabancı hücre olarak algılanır. Çünkü kandaki hücrelerden farklı sayıda kromozom içerir. Bunu önlemek için de bu hücrelerle kan arasında bir bariyer oluşturulması gerekir.

Fonksiyonları:

  1. Kan-testis bariyerini oluşturur.
  2. Spermatit hücrelerin desteklenmesini ve bağlanmasını sağlar.
  3. ABP (=androjen binding protein) salgılar. Androjen (= testosteron) dıştaki bağ dokuya verilir. Spermatogenezin olaylanabilmesi için testosteron gereklidir.
  4. Spermatit stoplazmik artıklarının fagosite edilmesi
  5. MİF salgılar (= Müller inhibiting factor * Dişi embriyoda Müller kanalının baskılanmasını ve inhibe edilerek wolf kanalının kullanılmasını sağlar).
  6. İnhibin salgılar ( Hipofizden FSH salgılanmasını inhibe eder. Dolayısıyla da spermatogenez hızını kontrol eder → FSH kanda azalınca testesteron da azalır, spermatogenez yavaşlar.)
  7. Lümene verilen früktozdan(→ beslenmeyi sağlar)  zengin semeni( = ejekülat = testis sıvısı) salgılar.
  8. Testiküler transferrin salgılanır. Spermiumların demir ihtiyacını karşılar ( demiri kandan alır.)

Leydig Hücreleri

İnterstisyel alanda bulunurlar.

Tek görevi vardır: testesteron salgılar. Testesteron steroid yapıda bir hormondur. Dolayısıyla leydig hücreleri steroid sentezi yapan hücre yapısına sahiptir.

*SER, lipit ve tübüler kristalı mitokondri; bu üç yapı steroid sentezinden sorumlu hücrelerde bulunan yapılardır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.