Jump to content

Gıdalarda En Zararlı 10 Katkı Maddesi


Önerilen İletiler

Her türlü abur cubur, kola vb. boyalı gazlı içecekler, boyalı hazır meyveli yoğurt ve pudingler, hazır baharat ve köfte karışımları, her türlü cips, tüketilmeye hazır donmuş-donmamış bütün yiyecekler, yani bütün ambalajlı (hazır) gıda maddelerinde bulunan bu maddeler sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği için, doğal beslenmek günümüzde oldukça önemli konuma gelmiştir.

Gıda ambalajlarında bulunan “Hiçbir koruyucu madde içermez” yazısı “Hiçbir katkı maddesi yoktur” anlamına gelmemektedir. Örneğin: “Hiçbir koruyucu madde içermez” olarak etiketlenen hazır çorbalarda MSG adlı lezzet arttırıcı katkı maddesi bulunuyor.

                                                                   image.jpeg.98185384afedf2a40ce68e1853526edd.jpeg

İşte, tüketmekten kaçınmamız gereken 10 katkı maddesi

 1) Aspartam (Nutrasweet /Equal)

Bu suni tatlandırıcılar, gıda değil kimyasaldır. Bu madde, başlangıçta böcek öldürücü olarak imal edilmişti.

Baş ağrısı, baş dönmesi, eklem ağrısı, bulantı, , unutkanlık, kas spazmları, uyuşukluk, şişmanlık, depresyon, huzursuzluk, konvülsiyon, korku atakları, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, yorgunluk, tat kaybı, Parkinson, çarpıntı, kulak çınlaması, nefes darlığı, cilt döküntüleri, MS (Multipıl Sıkleroz) gibi hastalıkların yanı sıra beynin işleyiş sürecini yavaşlatır, kanseri tetikler.

Özellikle zayıflamak için bu maddeyi  kullananların bilmesi gereken önemli bir etki de metabolizmayı yavaşlatmasıdır. Yani aslında daha fazla yağ biriktirmeye neden olmasıdır.

2) Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu

Kötü kolesterol seviyenizi (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalığının oluşmasında etkilidir. Kalp büyümesi, kansızlık  ve obeziteye de neden olur.

Ketçap, kola, şekerleme, puding, hazır kek gibi özellikle çocukların sıkça tükettikleri gıda değeri taşımayan besinlerde bol miktarda kullanılır.

                                       gıda mısır Å�urubu ile ilgili görsel sonucu

3) Monosodyum Glutamat (MSG  ya da E621)

Lezzet arttırıcı bir eksitoksindir. Eksitoksin  hücreleri aşırı uyararak, hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olur. Tatlı-tuzlu bütün yiyeceklerin lezzetini arttırdığı için gıda üreticileri tarafından bol miktarda kullanılmaktadır.

Merkezi sinir sistemi tahribatı, takibinde doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, yağ birikimi, büyüme hormonu baskılanması ve sonuç olarak diyabet; ayrıca böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirir.

Tüm cipslerde buluan MSG, hazır gıdaların neredeyse hepsinde, , bazı katı yağlarda, gofretlerde yaygın olarak kullanılıyor.

4) Trans Yağ

LDL seviyesini yükseltir. Kalp rahatsızlığı, kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde arttırır.

İnsülin direncini arttırır, bağışıklık sistemini zayıflatır, karaciğeri ve üreme sistemini etkiler. Hücre zarına da zarar vermektedir.

Sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, pastacılık ve fırıncılık ürünlerinde, tart, pasta, bisküvi, pizza hamuru ve birçok fırınlanmış yiyecekte bulunur.

Gıda etiketlerinde “hidrojenize yağ” içerdiği belirtiliyorsa, bu demektir ki bu gıda trans yağ içeriyor.

5) Yaygınca Kullanılan Gıda Boyaları

Her birinin zararlarını burada yazmak imkansız olan bu maddeler, hazır gıdalarda bol bol kullanılıyor.

Tükettiğiniz gıdalarda;

  • Sunset Yellow (E110) (Sarı renk)
  • Tartrazin (E102) (Sarı renk )
  • Karmosine (E122) (Kırmızı-Mor)
  • Panceoul (E124) (Morumsu kırmızı renk)
  • Quinoline (E104) (Yeşil-Sarı)
  • Allura red (E129) (Kırmızı yada portakal rengi)
  • Sodyum Benzout (E211) (Kırmızı)

gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olmanızda fayda var.

 Tartrazin ve Sunset Yellow maddelerinin aşırı dozda  alınmasının DNA hasarlarına sebep olabileceği, üniversitede bezelyeler üzerinde yapılan araştırmalarda bulunmuştur.

                                                    gıda boyaları ile ilgili görsel sonucu

6) Sodyum Sülfit (E250)

Raf ömrü uzatıcı olan bu koruyucu madde, işlenmiş et ürünlerinin (şarküteri) için vazgeçilmez. İşlenmiş etlerde, hazır baharat ve köfte karışımlarında bulunur. Sülfit duyarlılığı olanlar kişilerde baş ağrısı, kaşıntı, nefes problemleri meydana getirir. Nadir olarak da ölüme neden olabiliyor.

Bahsedilen zararlar E220, E222, E223, E224, E225 ile E249, E251, E252 diye belirtilen kodlar için de geçerlidir.

7) Sodyum Nitrat/ Sodyum Nitrit

Raf ömrü uzatıcı etki gösteren bu maddenin kanser türleriyle bağlantısı bulunmaktadır. Kullanım alanları ve zararları açısından sodyum sülfit ile benzer yönleri vardır.

8) BHA ve BHT

Bütilat Hidroksi Anizol (BHA) ve Bütilat Hidroksi Toluen (BHT) isimli bu maddeler, beyninizin sinir ağını etkiliyor, davranış değişikliklerini ve kanseri tetikliyor.

Katı ve sıvı yağların bozulmasını, küflenmesini önlemek için kullanılan bu katkı maddesi, tahıl ve tahıl ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde kullanılmaktadır.

9) Sülfür Dioksit

Göğüste sıkışma, karında kramp, kurdeşen, ishal, halsizlik, nabız hızlanması gibi bulgulara neden olur. Ayrıca, bunlara duyarlı astımlılarda astım atağını tetikleyici özelliğe sahip. Gıda koruyucusu olarak ve fermente içeceklerde kullanılır.

10) Potasyum Bromat

Bu madde, ekmek yapımında ve unlu mamullerde hacmi arttırmak için kullanılıyor. Ayrıca ekmeğin rengini beyazlatıyor. Hayvanlarda kansere neden olduğu biliniyor.

Bu maddenin içerdiği ekmeğe çakmak tutulduğunda, ekmeğin benzin dökülmüş gibi alev almasına yol açıyor.

Lütfen beyaz ekmekten uzak durun.

Kaynak1, Kaynak2

Yorum bağlantısı
Cenk Önsoy, 2 saat önce yazdı:

Bu tarz yazıları güncel hayattan örneklerle beslemek lazkm aslında, yani gerçek bir besin üzerinden ifşa şeklinde olsa daha akılda kalıcı olur, ekleme yapmak isterim notum olsun.

Güncel hayattan örnek vermek yerine, fabrikasyon ve ambalajlı her şey desek, en genel kapsama almış oluruz aslında :) Piyasadaki neredeyse her şeyde öyle yada böyle katkı maddesi var.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.