Jump to content

Bilimsel olarak ölüm nedir?

Konuyu değerlendir


‎Melih Doğan

Önerilen İletiler

‎Melih Doğan

Ölüm canlılığın içerisine evrimin hangi aşaması içerisinde girmiştir?

Canlılığın genel amacı hayatta kalmaksa neden ölüyor? (veya ölümü oluşturan nedenleri doğal olarak engelleyemiyor mu? 

İlk hücre oluştuğunda biyolojik ölümüyle(yaşlanarak) birlikte mi oluşmuştur?

Yorum bağlantısı
Aslı Beril Karakaş

Cevap 1: Bilimsel olarak ölüm; bulbus, pons ve mesencephalon'dan oluşan beyin sapının işlevsiz hale gelmesidir. Çünkü temel yaşam fonksiyonlarını yürüten sinir çekirdekleri buradadır. 

Cevap 2: Benim görüşüm ölümün evrimsel basamaklar arasında hep olduğudur. Çünkü sonsuz bir biyota düşünseniz bile, sonsuz çoğalan canlılar eninde sonunda kapasite üzerine çıkacaktır. Kaynaklar her zaman sınırlıdır ve ölüm kaçınılmaz olacaktır. Yeni canlıların yaşamını sürdürmesi bakımından.

Cevap 3: Aslında bu sorunun bana göre olan cevabını bir önceki soruda verdim. Birkaç şey eklemek gerekirse, ölümü oluşturan engeller doğal yollardan değil, belki yapay yollardan engellenebilir. Bunun için halen çalışmalar sürüyor.

Cevap 4: Evet. Çünkü; her hücre kendi hücresel döngüsünü kendi DNA'sında barındırır. Vücut hücreleri mitoza ve apoptozise (programlı hücre ölümü), eşey hücreleri ise mitoz, mayoz ve yine apoptozise programlıdır. Kısaca her hücre ölümünü yine kendi içerisinde saklar ve bu algortimayı bölündüğü bir sonraki hücreye de aktarır.

Yorum bağlantısı
Mevlüt Can Toraman

Öncelikle canlıların amacı dnanın devamlılığını sağlamaktır bu nedenle dna tarafından oluşturulmuşlardır dna ise kendi varlığını garantilemek için kendinin en çok kopyasını üretmeye çalışır ilk olarak mitoz bu şekilde dnanın varlığını garantiler fakat canlılar özelleştikçe ve çok hücreli yaşama geçince bu şekil bir üreme mümkün olmamıştır mayoz ve eşeyli üreme bu aşamada ortaya çıkmıştır ve bu karmaşıklığın bir sonucu olarak oluşan hiç bir canlı mükemmel değildir zamanla bozunur ve yaşlanır fonksiyonunu kaybeder canlının amacı dnayı yaşatmak olduğu için yaşlanın bir canlının bu süreçte ölmesi evrimsel olarak çok büyük bir yan etki değildir asıl amaç dnanın varlığını sürdürmektir peki evrim neden canlıların ölümsüz değilde ölümlü yaptı dersek bu olasılıktır evrim bir şeyi seçmez olası ihtimaller arasında en iyiye karar verir geçmiş evrimsel süreçler içinde demek ki en iyi uyum sağlayan ölebilen canlılarmış

Yorum bağlantısı

Şöyle bir görüş var, richard dawkins in gen bencildir kitabında gördüm en son ama ilk kaynağı ne bilmiyorum. Doğal seçilim en iyi özellikleri olan bireyin değil en çok verimli döle en çok aktarılan genin seçilmesidir. Genlerimizi aktaracak yaşı geçtigimizde ya da genlerimizi yeterince cocuga aktardigimizda genlerimiz yuzunden ölsek de dogal secilim burada devreye girmez çünkü bu olumcul genler coktan aktarılmıştır. Bu yüzden insanlarda belli bir yaştan sonra fenotipe yansimak üzere pek cok zararlı mutasyonlar görülür. Ve doğal olarak elenmeyecek hatta birikeceklerdir çünkü her insanin dna sinda zararli sayilabilecek bir miktat mutasyon vardir, bu mutasyon ne kadar geç ortaya cikarsa o kadar kalıcı olacaktir yani genlerimizde, yaslilikta eksprese olmak uzere pek cok olumcul mutasyon vardir. Ayrica ben entropinin yönlülüğüyle ölüm arasında br baglanti oldugunu dusunuyorum çünkü yasam enformasyon gerektirir enformasyon da düzensizliği düzenleyerek oluşturulur entropi buna bir yerden sonra izin vermez. Ama daha iyi bir aciklamam yok.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.