Jump to content

Galvani ve Volta'nın Elektrik Akımı Kavramları


Önerilen İletiler

Bologna Üniversitesinde seçkin bir öğretmendir Galvani, anılarında şöyle yazmıştır; Her iki kesim tarafından da saldırıya uğruyorum, birisi aydın diğeri ise cahil kesim, benimle kurbağa dans öğretmeni diye alay ediyorlar. Ama ben yinede doğanın güçlerinden birini keşfettiğimin farkındayım, diye yazmıştır anılarına, evet Galvani bir şeyi keşfetmişti: elektriksel akımı.

Galvani'nin eşi bir gün rahatsızlanır ve doktor ona kurbağa çorbası içmesini söyler, tabi bayan Galvani hasta olduğu için çorbayı da eşi Galvani yapmak durumunda kalır, Galvani'nin anlatımına göre 'kurbağa bacaklarını vücudundan ayırdım ve deneylerimde kullandığım bakır çengellerle (elektrotlarla) demir çubuklara tutturdum daha sonra ise ilginç bir şey oldu, kurbağalar ölü olmasına rağmen bacakları demir çubuklara değdikçe kasılıyorlar' diye yazar anılarına. Daha sonra ise buna 'hayvansal elektrik' adını verir oysa bu durum bir zaman sonra sorgulanır ve Volta bunun kurbağanın bacaklarından değil, elektrotlardan kaynaklandığını söyleyecektir.

Volta'nın elektrik akımı kuramı bakır ve çinko elektrotlardan tuz çözeltisine batırılmasıyla elde ediliyordu, buna da Volta yığını deniyor (tarihteki ilk pildir) ve elde edilecek akımın yüksekliğine bağlı olarak bu elektrotlar birbir araya getirilir. Bu elektrik potansiyeli bugün volt olarak bilinir ve Volta'nın adından gelir, buna rağmen Galvani'nin 'hayvansal elektrik' anlayışı çok fazla rağbet görmese de yinede onun adı da galvanometre (yani küçük akımları ölçen alet) buluşuyla da ölümsüzleştirilmiştir.

40877324_1998879573684516_8116766832502767616_n.jpg

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.