Jump to content

LYS, Duyu Organları Konu Anlatımı


Önerilen İletiler

5 duyu organı vardır. Duyu organları dışarıdan gelen uyarıları alırlar. Duyu organları dışarıdan gelen fiziksel, kimyasal, mekanik, optik uyarıları alarak sinir sistemi ile gerekli yerlere iletirler. Duyu organlarımızda uyartıları alan özelleşmiş reseptör hücreleri bulunur.

Reseptör Çeşitleri:

  • Fotoreseptör: Işığa karşı duyarlıdır. Gözde bulunur.
  • Kemoreseptör: Kimyasal maddelere karşı duyarlı olan reseptör. Ağız ve dilde bulunur.
  • Termoreseptör: Işığa karşı, deri
  • Mekanoreseptörler : Dokunma, sıcaklık, titreşim gibi mekanik uyarıları alan reseptörlerdir. Kulak ve deride bulunur.

1: DİL:

Dilimiz çizgili kastan oluşmuş üzeri epitelyum doku ile örtülüdür. Epitel doku içerisinde tat almayı sağlayan papillalar bulunur. Papillalar;  mantar, yaprak ve çanak şeklindedir. Papillaların şekli kalıtsaldır. Papillalar herhangi bir etkenle zarar gördüğünde kopar, kopan papillalar mitoz bölünme ile tekrar oluşur. Papillaların bu özelliğine rejenarasyon denir. Canlılar evrimleştikçe rejenarasyon azalır.

 Dilin Görevleri:

  • Tat almak
  • Konuşmaya yardımcı olmak
  • Yiyeceklerin ağızda döndürülmesi ve yutulmasına yardımcı olmak
  • Dilimizin uç kısmı tatlıyı, yanları ekşiyi, arkası acıyı, yanların ön tarafı tuzluyu algılamaktadır.  Dilimiz tatları alırken bu yoğunlaşmış reseptörlerin bulunduğu bölgelerde hisseder ve beyine gönderir. Ama dilimizin her tarafında dağınık halde her tadı alabilecek reseptörler bulunur. Tatların alabilmesi için besinlerin tükürük içinde çözülmesi gerekir. Tükürük, tükürük bezleri tarafından salgılanır. 3 tür tükürük çeşidi vardır. Dil, çene ve kulak altı.
Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.