Jump to content

LYS, Kıkırdak Doku Konu Anlatımı


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Kıkırdak Doku:

Kıkırdak hücreleri kondrosit, hücreleri arasını dolduran dokuya kondrin denir. Kıkırdak hücreleri bir veya birden fazla kapsül içerisinde yer alırlar.Omurgalıların destek ve hareket sisteminde yer alırlar. Memeli omurgalıların embriyonik dönemdeki iskeletleri kıkırdaktır. Kıkırdak olan bu iskelete zamanla kemikleşir. Memelilerden köpekbalığı ve vatoz balığının iskeleti daima kıkırdaktır. Kıkırdak dokuda kan damarları ve sinirleri yoktur. Besinini bağ dokudan difüzyonla alırlar. Artık maddelerini yine difüzyonla dışarı atarlar. Vücudumuzdaki kıkırdak doku zedelendiğinde kendinin yenileme özelliği azdır. Bu yüzden zedelenen kısımdaki temel bağ doku onarırı sonra kıkırdak dokuya dönüşür. Kıkırdak doku üzerindeki liflere göre üçe ayrılır.

a)     Hiyalin Kıkırdak:

Embriyo dönemindeki iskeletimiz hiyalin kıkırdaktır. Ayrıca kaburga uçlarında, soluk borusunda, eklem başlarında bulunur. Hücreler arasında kollejen lifler bulunurlar. Kollejen liflerden dolayı basınca dayanıklıdır.

b)     Elastik Kıkırdak:

Hücrelerin arasında elastik lifler bulunur. Bükülebilir. Kulak kepçesi, kulak yolu, östaki borusunda bulunur.

c)     Fibröz Kıkırdak:

Hücreleri az kollejen lifleri fazladır. Basınca ve çekmelere karşı dayanıklıdır. Vücudumuzda omurgamızı oluşturan omur kemiklerin arasındaki kıkırdaktır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.