Jump to content

Çiçeğin yapısal özellikleri nelerdir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Çiçek, internodları oldukça kısalmış ya da tamamen ortadan kalkmış, uzaması durmuş ve yaprakları farklı görevlere uymak için metamorfoza uğramış bir dal olarak tanımlanabilir. Çiçekler ait oldukları türe özgün olmak üzere büyüklük, yapı, renk ve şekil açısından değişiklikler gösterirler. Örneğin Wolffia microscopica’da çiçekler yaklaşık 0.1 mm genişliğinde iken Rafflesia arnoldii’de ise çapı 1 metreye ulaşır.

Gymnospermler genellikle dioiktir, ender olarak hermafrodit çiçeklere de rastlanır. Sporofiller bir eksen etrafında sarmal dizilerek kozalaklar meydana getirirler. Periant yaprakları ya yoktur ya da az gelişmiştir.

Angiosperm çiçeği ise Gymnospermlere göre daha iyi gelişmiştir. Çiçek parçaları reseptakulum adı verilen tablaya bağlanırlar. Ya yapraklı gövdenin uç kısmında (terminal) ya da gövde üzerinde brakte adı verilen bir yaprağın koltuğunda kısa sürgün halindedir (lateral).
Çiçeğin dış kısmında periant, iç kısmında ise generatif organların oluşturduğu daireler bulunur.

Çiçek, iç ve dış etkenlerin birlikte işleyerek vejetasyon noktasından çiçek primordiyumunun gelişmesi ile oluşmaya başlar. Tek yıllık bitkilerde çiçeklenmenin başlaması, bitkinin yaşam devrini tamamladığını gösterir. Çok yıllıklarda ise bitkinin yaşam süresine göre çiçeklenme birkaç kez tekrarlanır. Rozet tipi bitkilerde reprodüktif dönem başlamadan hemen önce eksen hızla uzayarak tek çiçek veya çiçek durumunu (infloresens) oluşturur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.