Jump to content

Phaeophyta Üreme ve Gelişme


Önerilen İletiler

Bu bölümden izomorf (Dictyota dichotoma ) ve heteromorf (Laminaria ) döl almaşı gösteren iki örnek incelenecektir.
Dictyota dichotoma’nın yassı yapıdaki tallusu apikal bölünmenin daima ikiye bölünmesi nedeni ile mükemmel bir dikotom dallanma örneği gösterir. Enine kesitte ise, tallusun merkezi büyük bir hücre sırası ile daha küçük alt ve üst epidermis hücrelerinden meydana geldiği görülür. Bu küçük hücreler asimilasyon yaptıkları gibi müsilaj iplikler içerirler.

Eşeysel yapılar farklı talluslardaki soruslarda bulunurlar. Erkek organ topluluğu yaklaşık 300 plurilokular anteridiumun steril dış hücrelerle çevrilmesinden oluşmuştur. Anteridium oluşumunda yüzey hücreleri bir sap hücresi ve bir anteridium öncülüne bölünür. Daha sonra bu öncülden anteridial hücreler oluşturulur. Olgun bir anterozoid armut şeklinde ve tek kamçılıdır.

Yumurta hücreleri erkek gametlerden daha az sayıda oluşturulur. Her bir yumurta hücresi için, 6000 anterozoid oluşturulduğu düşünülmektedir. Oogonium sorusunda 25-50 fertil oogoniumu çevreleyen steril hücreler yer alır. Oogoniumun oluşum aşamaları anteridiuma benzer. Döllenme suda olur. Yumurtanın kemotaktik özellik gösterdiğine inanılmaktadır.

Zigot, morfolojik olarak benzer sporofiti oluşturur. Sporofit üzerinde yüzeysel olarak gelişen sporangiumlarda tetrasporlar bulunur. Sporangium oluşumu epidermis hücrelerinden birinin çok yönlü bölünmesi ile başlar. Sap hücresinin sporangiumu bölmesinden sonra mayoz bölünme ile dört tetraspor oluşturulur. Tetraspor oluşumunda ritmik bir periyodisite görülmezken gamet oluşumunda vardır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.