Jump to content

Kimyasal Kirlenme Nedir?


Önerilen İletiler

Günümüzde teknoloji düzeyinde kullanılan ve denizlere ulaşan inorganik atıkların çeşidi o kadar çok ki bunların bir listesini vermek olanaksızdır. Çünkü endüstride her geçen gün binlerce yeni kimyasal üretime sunulmaktadır. Buna karşın inorganik kirlenmenin en tehlikeli öğelerinden birini oluşturan ağır metaller veya radyoaktif kirlenme aynı kurallara uymamaktadır. Örneğin; Japonya’nın Minemata Körfezi’nde metil cıva klorür içeren atıkların deniz ortamına bırakılması sonucunda bir istiridye türü olan Hormonya mutuabilis ile beslenen yöre halkında çok sayıda insan, sonu ölüme kadar varan ve minemata hastalığı olarak adlandırılan bir hastalığa yakalanmıştır. Aslında bu körfeze bırakılan metil cıva klorür miktarı, bırakıldığı su kütlesine oranla ciddi bir tehlike yaratmayacak miktarlarda olmuştur. Ancak deniz canlılarının büyük bir kısmı solunum ve besin almak için deniz suyu filtre edilmek zorundadır. Bu filtrasyon işlemi sürecinde deniz ortamında düşük oran ve yoğunluktaki kirleticiler ve bu arada özellikle ağır metal ve radyoaktif maddeleri bünyelerine alırlar. Bu maddeler, canlıların metabolik özelliklerine bağlı olarak canlıların dokularında sürekli birikirler. Minemata olayında görüldüğü gibi ortamdaki düşük yoğunluktaki madde içeriğine karşın besin zincirinin insana kadar uzanan halkalarında gittikçe artan madde birikimi, toksik konsantrasyonlara ulaşmaktadır. Deniz ortamında genellikle düşük yoğunlukta bulunan bu tür maddelerin doğrudan deniz suyunda saptanması son derece zor olduğundan bunların birikim yaptıkları canlılarda aranması, günümüzün en geçerli izleme yöntemidir. Bu amaçla denizdeki besin zincirinin belli başlı halkalarını oluşturan canlı gruplarından bu işe en elverişli olanları seçilerek bunlardaki birikimler incelenmektedir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.