Jump to content

Hastalandığımızda neden ateşimiz çıkar?


Önerilen İletiler

Malum kış ayındayız, hastalıkların kol gezdiği bu mevsimde ateş konusuna değinmemiz iyi olur diye düşündük. Vücut sıcaklığının yükselmesi olarak tanımlanan ateş aslında bir çoğumuzun merak konusu olmuştur. Normal şartlarda sağlıklı bir bireyin vücut sıcaklığı 37.2-37.5 derecedir, fakat hastalandığımızda savunma sistemimizin bir tepkisi olarak vücut ısımız 1-6 derece artış göstererek ateş dediğimiz olay ortaya çıkar. Hastalığa sebep olan etkenler (virüs, bakteri vs) tarafından salınan pirojen adlı biyokimyasal maddeler, vücut sıcaklığını yükseltmesi için vücudun termostatı olarak görev yapan hipotalamusu uyarır. Ateş vücudun savunma sistemine yardımcı olurken bir yandan da vücut sıcaklığının yükselmesi mikroorganizmaların üreyip çoğalmasını güçleştirir. Hastalandığımızda ve ateşimiz yükseldiğinde titremeye başlarız çünkü vücut ısısını artırmanın bir yolu titremedir. El ve ayaklarımız soğuktur çünkü burada bulunan damarlar kasılarak, hem ısı kaybını azaltır hem de kişiyi üşüterek daha sıkı giyinmesini ya da örtünmesini sağlar. Ateş savunma sistemi elemanlarından olan akyuvarların (beyaz kan hücreleri) hareketliliklerini artırır, akyuvarların mikropları ortadan kaldırmalarını kolaylaştırır ve akyuvarların sayılarının artışını sağlar. Böylece, vücudun savunma sistemi mikroplar ile daha kolay baş edebilecek hale gelir. Journal of Leukocyte Biology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları vücut sıcaklığındaki hafif seviyedeki artışların, virüslerin etki ettiği hücreleri ve kanser hücrelerini yok edebilen hücreler diğer bir savunma sistemi elemanı olan T-hücrelerinin oluşumlarını artırdığını belirledi. Her ne kadar ateşin hastalıklarla mücadelede olumlu etkileri olsa da vücut sıcaklığındaki artışın yüksek olması tehlikeli sonuçlar yaratabilir ve bu nedenle kontrol altına alınmalıdır.

Kaynaklar:

http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/…/hasta-oldugumuzda-ned…

https://hastaoluncaneden.wordpress.com/…/hasta-olunca-nede…/

http://www.hayatisaglik.com/…/vucut-atesi-nedir-neden-olur.…

Alıntı

Hazırlayan: Ebru TANRIVERDİ O

 

Yorum bağlantısı

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.