Jump to content

Transparan kafalı balık: Macropinna microstoma


Önerilen İletiler

İlk bakışta bir photoshop ürünü gibi görünen Macropinna microstoma halk arasında ise ‘transparan kafalı balık’ olarak bilinen canlı Atlantik Pasifik ve Hint Okyanuslarının 600 ila 800 m derinliklerinde yaşamaktadır. Balığın ilk keşfi 1939 yılında olmasına rağmen net olarak görüntülenmesi ilk defa 2004 yılında Amerikalı bilim adamları tarafından başarılmıştır.

Görüntünün olası içeriği: su

Ortalama boyu 5-15 cm arasında olan Transparan kafalı balık müthiş adaptasyon özelliklerine sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Şeffaf kafasının içindeki teleskop biçimli yeşil gözlerinin ışığı toplamakta oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Avın yaklaşmasıyla birlikte bu gözlerin bir dürbün gibi harekete geçtiği ve avını takipte çok iyi olduğu gözlenmiştir. Balığın yüzgeçlerinin suda neredeyse hiç hareketsiz durmasına karşın avını farkettiği anda son derece net ve keskin dönüşler yapabilmesi sayesinde avına kilitlenerek küçük bir balıktan bir denizanasına kadar pek çok canlıyı yiyebilmesi bir diğer ilginç özelliği olarak göze çarpmaktadır.

Canlının transparan kafa yapısının tam olarak ne işe yaradığı ve neden evrimleştiği ise henüz bilinmemekle birlikte bu konudaki en güçlü hipotez; Macropinna'nın bu yapı sayesinde edindiği kamuflaj ile hem yüksek derinlikte yaşayan düşmanlarından korunduğu hem de besin olarak kullandığı pek çok denizanasına oldukça yaklaşabildiği ve avlanmak için bu gizlenme tekniğini kullandığıdır. Türe ait araştırmalar halen Monterey Körfezi akvaryum araştırma merkezi (MBARI) tarafından sürdürülmektedir.

Alıntı

 

Yazan: İlknur DÜLGER

 

Kaynaklar:

1.http://www.mbari.org/barreleye-fish-with-tubular-eyes-and-…/

2.http://news.nationalgeographic.com/…/fish-transparent-head…/

Yorum bağlantısı

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.