Jump to content

Dünyanın En Acı Veren Canlısı : Mermi Karıncası (Paraponera clavata )


Önerilen İletiler

Eğer bir mermi karıncası tarafından ısırılmadıysanız ‘’bir böcek ısırığı ne kadar can acıtabilir ki?’’ diye düşümeniz çok normal. Adından da tahmin edilebileceği gibi bu karınca ısırdığında vücudunuza bir mermi yemişsiniz gibi acı hissettiriyor ve daha da vahimi kurbanlarını bu acıya 12-24 saat maruz bırakıyor.

Böcek bilimcisi Dr. Justin Schmidt mermi karıncalarının ısırıklarını kendi vücudunda denemiş ve bu ısırığı dünyanın en şiddetli acısı olarak değerlendiriyor. Ayrıca Schmidt bu acıyı topuğunuza uzun bir çivi çakılı halde köz üstünde yürümeye benzetiyor ve “Acı öyle yoğun ki sanki parmağınızı 240 voltluk elektrik prizine sokuyorsunuz,” diye devam ediyor.

Dünyanın En Acı Veren Canlısı : Mermi Karıncası (Paraponera clavata )

Dr. Schmidt, Böcek Sokması Acı Endeksi oluşturmak için arı, karınca, örümcek gibi 150 den fazla canlıya ısırtmış kendisini ve Schmidt’in oluşturduğu sıralama aşağıdaki gibi:

1) Mermi karıncası, tarantula yiyen yaban arısı
2) Kağıt yaban arısı, hasat karıncası
3) Bal arısı, sarı eşek arısı, büyük eşek arısı
4) Boynuzlu akasya karıncası
5) Ateş karıncası

Amazonlarda birçok tehlikeli canlı olsa da en çok korkulan mermi karıncalarıdır. Boyutları oldukça büyüktür ve Kuzeydeki Nikaragua'dan Güney bölgelerindeki Bolivya ve Brezilya'ya uzanan nemli Neotropikal yağmur ormanlarının tamamında bulunur. Feromon izleri ve diğer işaretleri avlanma tekniği olarak kullanarak omurgasız hayvanları avlarlar. Hatta bazen küçük omurgalıların parçalarını yiyecek kadar geniş bir yelpazede yemek menüleri vardır.

Kaynaklar:
http://www.myrmecos.net/…/how-to-identify-the-bullet-ant-p…/
http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2013/koier_kath/
http://www.bbc.com/…/…/2015/03/150317_vert_ear_bocek_isirigi

Alıntı

Hazırlayan: Ebru TANRIVERDİO

 

Yorum bağlantısı

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.