Jump to content

Biyoteknoloji de Fermantasyon teknikleri ve biyoreaktörler


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Biyoteknoloji bir üretim ortamında genellikle yalnız görevli mikroorganizmalar bulunması istenir. Çünkü yabancı organizmalar istenmeyen yan ürünlerin oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla fermantasyon ortamında yalnız ilgili organizmanın bulunması idealdir. Bu nedenle fermantasyon ortamına verilecek hava steril hale getirilmelidir. Bunun için sterilizasyon oldukça önemlidir.

            Fermantasyon işleminin yapıldığı makineler fermentör olarak tanımlanır. Fermantasyon ortamının sterilizasyonu termik, steril fermantasyon veya kimyasal olarak yapılabilir. Termik sterilizasyon en yaygın olarak kullanılan teknik olup 2 şekli vardır. Direkt ve indirekttir.

Direkte substrata doğrudan buhar verilir. İndirekte içinden buharın geçtiği serpantin borularından ısı transferiyle ve genelde 120°C civarında uygulanmaktadır. Sterilizasyon yöntemi ve tekniğinin seçilmesinde substratların suda çözünüp çözünmediğine önemli rol oynar. Mikroorganizma öldürülmesinde yabancı mikroorganizma aktivitesinin düşürüleceği dezenfeksiyon, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi teknik uygulamalar kullanılır.

Fermantasyon teknikleri ve biyoreaktörler

            Enzimler veya hücreler tarafından katalizlenen biyokimyasal reaksiyonların gerçekleştiği reaktörle klasik kimyasal reaksiyonlar gerçekleştiği reaktörler arasında reaktörle verimini etki eden parametreler açısından önemli farklılık vardır.

            Biyoreaktör hücre çoğalması ve büyümesi keza metobolik üretimini garantileyecek ph, oksijen, tuz substrat temini gibi koşullara sahip olmalıdır. Biyoreaktör; içinde kontrollü yöntemlerle organizma veya ürün üretimi için organizmaların geliştirdiği veya bazı özel durumlarda özgül reaksiyonların yapıldığı tanklardır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.