Jump to content

Anaerobik peynir altı suyunun işlenmesi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum
  1. Metan Fermantasyonu; Fermantasyon olayı iki kademede gerçekleşir. Birinci kademede peynir suyunun organik bileşikleri bakteri ve mayalardan oluşan fakültatif anaerob karışık bir floranın asit oluşturmasıyla kısa zincirli organik asitlere parçalanır. Bu mikroorganizmalar değişken olan çevre koşulları karşısında nispeten daha hassastırlar. İkinci aşamada özellikle metan oluşturan mikroorganizmalar birinci aşamada elde edilen metabolizma ürünlerine basit gaz formundaki bileşiklere parçalarlar ilk aşamada eğer materyal üründe laktoz domine durumda ise karbondioksit ve metan meydana gelmektedir. Metan oluşturan mikroorganizmalar obligat, anaeropturlar, sıcaklık ve pH değeri bakımından çökelti oluşumunu sağlarlar. Fermantasyon 6.8-7.5 pH aralığında ve 55°C’de gerçekleşir. Çabuk gelişen asitlik oluşumu karşısında (laktik asit bakterileri, propiyonik asit bakterileri, butirik asit bakterileri, clostridiumlar ve mayalar) metan oluşturan bakteriler çok uzun bir generasyon zamanına 3-10 gün ve gelişme fazına sahiptirler bu nedenle proses sırasında (1 kaç haftalık) aşırı asitlenme görülebilir. Metan bakterileri fermantasyonda stabil fazında populasyona ulaşmasını sağlarlar.
  2. Laktik Asit (laktat)Bakterileri; Laktik asit peynir altı suyundan (özellikle asit peynir suyundan) termofil laktik asit bakterilerinin (Lactobacillus spp) anaerop yöntemle homofermantatif fermantasyonuyla elde edilir laktik asit bakterileri yüksek laktat konsantrasyonu ve oksijen karşında duyarlı olduğu için ve sadece zayıf asit bir pH değerinde tam bir randıman gösterdiği için oluşan laktik asit bufferlanma(kireç sütü) veya elektrodiyalizle uzaklaştırılır.

Önemli İşlem Aşamaları Şu Şekilde Sıralanabilir;

1.       Serum proteinlerin ultra filtrasyon ile ayrılması

2.       Kalsiyum karbonat ilavesi ile fermantasyonun nötralize edilmesi

3.       Hücre yönlendirilmesi ile filtrasyon

4.       Sülfirikasit ilavesi ile kalsiyum laktattan laktik asidin çökeltilmesi

5.       Kalsiyum sülfatın vasıtası ile filtrasyon

6.       Saf olmayan laktik asidin konsantrasyonu

7.       Pres filtrasyonla aktif kömür uygulaması

8.       İki kez ekstasyonla (çözücü vasıtanın ilave edilmesinden sonra)kalıntıların uzaklaştırılması

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.