Jump to content

CRISPR Yardımı ile 2017 Yılında Başarılan 9 İlginç Gelişme


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

1. İlk kez, bilim insanları HIV’ı canlı bir organizmadan başarıyla çıkarmak için gen düzenlemeyi kullandı ve bunu üç farklı hayvan modelinde yaptılar. CRISPR’yi kullanarak ekip virüs DNA’sından kurtuldu ve akut ve latent enfeksiyonları temizledi.

2. İlk yarı sentetik organizmalar, sadece dört bazlı tipik bir altı harfli genetik kodla E. coli bakterilerinin yetiştirilmesi ile geliştirildi. Araştırmacılar, bakterilerin yeni DNA moleküllerini işgalciler olarak kaydettirmeyeceklerini doğrulamak için gen düzenlemeyi kullandı.

3. CRISPR, kanserin “komuta merkezi” ni genellikle anormal tümör büyümelerini tetikleyen melez füzyon genlerini başarıyla hedeflemek için kullanılmıştır. Araştırmacılar, kesme ve yapıştırma yöntemiyle insan prostat ve karaciğer kanseri hücrelerini taşıyan farelerde tümörleri küçülten kanserden kaynaklanan bir gen yarattılar.

4. CRISPR yardımıyla, bilim adamları kısa süre önce kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmayı başardılar. Hücre bölünmesine yardımcı olan Tudor-SN adlı bir proteini hedef aldılar ve bu tekniğin hızlı büyüyen kanser hücrelerinin engellenmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

5. Gen düzenlenmesi, virüsleri süper böceklerin kendilerini öldürmeye zorlaması için kullanılmıştır. Bakteriyofaj virüslerini, antibiyotik direnç genleri içeren genetik sekanslarla kurarak, araştırmacılar doğal olarak fajlardan korunmaya çalışan bakterilerde kendini tahrip eden mekanizmaları tetikleyebiliyorlar.

6. Sivrisinek kaynaklı hastalıklar, gen düzenlemesiyle geçmişin bir parçası haline gelebilir. Bilim insanları, fertilite genlerini keserek sivrisineklerin yayılmasını sınırlamak için yeni bir yol buldular. Bu başarıyı, CRISPR’nin bir kerede birkaç genetik kod değişikliği yapabileceği verimli bir yol olarak nitelendiriyorlar.

7. Araştırmacılar, farelerde Huntington’un hastalık genlerini düzenlemeyi başardı ve ölümcül rahatsızlığın belirtilerini etkili şekilde geri döndürdü. Bu ümit vaat eden ilk adımı sergiledikten sonra bu parlak tekniğin bir gün insanlarda da kullanılabileceği tamamen mümkündür.

8. Tıbbi buluşların yanı sıra, CRISPR bize daha bol, sürdürülebilir biyoyakıt üretmeyi sağlayabilir. Bilim insanları son zamanlarda yabani eşdeğerlerinin iki katı kadar biyoyakıt üreten yosun mühendisliği için bir dizi gen düzenleme araçlarını kullandı.

9. Eğer DNA şifresine kodlanmış ilk filmi izlediyseniz, CRISPR’ye de teşekkür edeceksiniz. Kısa süre önce, bilim adamları nihayetinde E. coli genomuna bilgi dizileri yerleştirmek için gen düzenleme yöntemini kullanarak hücreleri bir ‘moleküler kayıtçı’ haline getirmeyi başardılar.

Çeviri – Derleme: Dr. Yalçın DEDEOĞLU, kaynak

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.